Kuchnia grecka staje się coraz popularniejsza i powszechniejsza. W sklepach znajdziemy wiele przysmaków serwowanych w Grecji. Jeśli jesteśmy po uszy zakochani w tym kraju, dlaczego by nie wykorzystać tego i nie wpleść Słonecznej Hellady w nasze menu weselne?
Grecja słynie z wyśmienitej kuchni (by yeyiran )
Smaki kuchni greckiej
Kuchnia Grecji jest bardzo różnorodna. Z jednej strony mięso – głównie jagnięcina i cielęcina, z drugiej strony świeże, dojrzewające w pełnym słońcu warzywa.
Zainteresują Cię również
Grecja to nie tylko kontynent, ale i ponad 2 tys. wysp, z czego 165 jest zamieszkałych. W każdym z tych miejsc skosztujemy specjałów dla danego regionu. Na Santorini można zjeść wyśmienite placuszki robione z lokalnych pomidorów. Zakynthos z kolei słynie ze stifado z królika. Są jednak potrawy charakterystyczne dla całej Grecji, którymi można rozkoszować się w każdym jej zakątku.
Szaszłyki z marynowanej jagnięciny – souvlákia (by gpeters )
Meze jako weselne przystawki
Meze podawane jest w Grecji przed daniem głównym, najczęściej do ouzo. Jest to zestaw małych potraw i przekąsek, np. oliwki, dolmades, tzatziki, grillowany ser halloumi oraz zapiekana feta.
W Grecji meze jest czasem tak duże, że zastępuje normalny posiłek. Na weselu jednak lepiej zaserwować symboliczne porcje. W końcu goście muszą mieć też miejsce na danie główne i desery.
Dania ciepłe
W kuchni greckiej królują dania mięsne. Flagową potrawą jest oczywiście musaka, czyli zapiekanka warzywno mięsna. Innym pomysłem na danie główne mogą być szaszłyki z marynowanej jagnięciny – souvlákia, w towarzystwie świeżych warzyw. Popularnym greckim daniem jest też stifado, czyli gulasz mięsny. Jeśli na weselu gościć będą jarosze albo wegetarianie, zaserwować można grillowaną rybę albo pomidory i papryki nadziewane ryżem.
Jeśli chcemy podać gościom zupę, możemy zastanowić się nad phasolladaz dodatkiem fasoli, marchwi i pomidorów.
Smażony ser halloumi z warzywami (by stuartwebster )
Dolmades z tzatziki (by gpeters )
Zainteresują Cię również
Zimne przekąski
Na stole weselnym nie może zabraknąć też zimnych przekąsek, po które goście mogą sięgać między zabawą na parkiecie a pogawędkami z dawno niewidzianymi znajomymi.
Tu obowiązkowo oliwki (w Grecji podaje się z pestkami), sery (np. grillowany halloumi, feta), pokrojony chleb polany oliwą z oliwek, tzatziki, pita, dolmades (odpowiednik naszych gołąbków – mięso z ryżem owinięte w liście winogron), kuleczki serowe, cukinia w panierce oraz oczywiści sałatki. Tu królować powinna słynna sałatka grecka, która znacznie różni się od tej podawanej w polskich lokalach, bo nie ma w niej… sałaty ani kapusty pekińskiej. Są za to grubo pokrojone pomidory i ogórki, papryka, cebula, oliwki, gruby plaster sera feta, a wszystko polane oliwą z oliwek.
Greckie desery
W słodkim kąciku mogą pojawić się naczynia wypełnione suszonymi owocami i orzechami, świeże owoce oraz przepyszne desery. Warto też pamiętać o popularnej w Grecji chałwie, baklawie albo lokum, czyli galaretce w słodkiej posypce.
Musaka to tradycyjna grecka potrawa (by merlejajoonas )
Baklava (by nicolebratt )
Alkohol i napoje
Na weselu z menu greckim nie może zabraknąć ich narodowego wysokoprocentowego trunku – ouzo. Jest to wódka o smaku anyżowym. Grecy piją ją ze szklanek, rozcieńczając wcześniej z wodą. Innym popularnym trunkiem jest Metaxa. Nie zapominajmy też o wyśmienitych greckich winach wytwarzanych z lokalnych winogron.
Tak jak na każdym tradycyjnym weselu, również i tu powinien pojawić się stół z kawą i herbatą.
Tradycyjny grecki trunek – ouzo (by gaelx )
Zainteresują Cię również