Krojenie tortu weselnego - kto i kiedy powinien to zrobić

podroz poslubna w azji

Tort jest królem weselnego menu. Wielu gości na niego czeka. Ważny jest nie tylko wygląd i smak, ale i sposób podania. Kiedy powinien być podany i kto powinien go pokroić?

Krojenie tortu jest pierwszą wspólną czynnością już jako małżeństwoKrojenie tortu jest pierwszą wspólną czynnością już jako małżeństwo (by ampphoto )

Odniesienie do tradycji

Wspólne krojenie tortu przez Młodą Parę jest już tradycją – jest to ich pierwsze wspólne zadanie jako małżeństwo. Symbolizuje zgodne i… bardzo słodkie życie! Warto upamiętnić tę chwilę na zdjęciach.

Zainteresują Cię również

Cupcakes – słodka alternatywa tortu weselnego Cupcakes – słodka alternatywa tortu weselnego
Cupcake, muffinka lub po prostu babeczka to małe ciasto przeznaczone dla jednej osoby. Ten rodzaj słodkości opanował Amerykę, ale...

Wspólne krojenie tortu przez Młodą Parę jest tradycjąWspólne krojenie tortu przez Młodą Parę jest tradycją (by Simon Thomas )

Odpowiedni moment na podanie tortu

Na weselach naszych rodziców tort był wnoszony na salę po oczepinach. Dziś to się nieco zmieniło, nie czeka się już do północy. Powody są głównie dwa: nie każdy z gości dotrwa do tak później godziny, a chciałby skosztować tortu oraz temperatury – tort do późnej godziny może się popsuć lub rozpłynąć.

Przed „wjechaniem” tortu na salę, warto uprzedzić wszystkich gości. Można zrobić to osobiście albo za pośrednictwem DJ-a lub świadka.

Krojenie tortu    

Nadeszła ta chwila – na sali pojawił się tort. Co teraz? Oczywiście trzeba zabrać się za jego krojenie. Rozpoczyna Panna Młoda trzymając nóż w prawej dłoni (lub w lewej, jeśli jest leworęczna). Pan Młody przytrzymuje jej dłoń. Ukrojony kawałek ciasta przenosi się na talerz za pomocą specjalnej łopatki. Przed krojeniem kolejnych porcji, nóż powinno się obmywać w wodzie. Pierwszy kawałek tortu należy do Młodej Pary i zgodnie z tradycją karmią się nawzajem. Pozostałe kawałki wędrują do gości. Można kontynuować krojenie tortu albo zostawić to obsłudze. Krojenie piętrowych tortów wymaga wprawy (najczęściej zaczyna się od górnego piętra). Co ważne, przed krojeniem powinno się usunąć wszystkie ozdoby, typu świeczki, sztuczne kwiaty czy figurki.

Kawałki tortu można wraz ze świadkami roznosić gościom albo ogłosić, by każdy podchodził sam.

Podczas krojenia tortu nie powinna panować cisza. Poprośmy DJ-a albo wodzireja o puszczenie spokojnej muzyki.

Pokrojenie piętrowego tortu może przyspożyć nam trochę trudnościPokrojenie piętrowego tortu może przyspożyć nam trochę trudności (by buccellaassociati )

Wesele nie może się odbyć bez tortu!Wesele nie może się odbyć bez tortu! (by king-edward )

Tort muffinowy – sposób podania

Na weselach coraz częściej pojawia się alternatywa dla tortu – muffiny (cupcakes), czyli słodkie babeczki. Pięknie prezentują się na piętrowej paterze zwieńczonej maleńkim tortem, który Państwo Młodzi symbolicznie kroją.

Muffiny powinny być podawane na talerzykach, z widelczykiem albo łyżeczką.

Alternatywą tortu weselnego są muffinyAlternatywą tortu weselnego są muffiny (by emerycophoto )