Szwedzki stół na weselu - czy to dobry pomysł?

podroz poslubna w azji

Szwedzkie stoły są czymś normalnym na weselach u naszych zachodnich sąsiadów. W Polsce niewiele osób jest do nich przekonanych. Wiele par obawia się takiego rozwiązania. Czy słusznie?

 Piękna Para Młoda pozująca z… talerzami!Piękna Para Młoda pozująca z… talerzami! (by ryan_polei )

Co to jest "szwedzki stół"

Szwedzki stół to nic innego jak sposób serwowania posiłków polegający na ustawieniu w jednym miejscu wielu potraw: ciepłych, przekąsek, deserów, sałatek, itp. Każdy z gości sam decyduje co nałoży sobie na talerz.

Zainteresują Cię również

Wiejski stół na weselu Wiejski stół na weselu
Jedną z ciekawszych, a przy tym smacznych atrakcji weselnych jest stół wiejski. Jak sama nazwa wskazuje, znajdziemy na nim potrawy...
Nietypowe torty weselne Nietypowe torty weselne
Młode Pary lubią zaskakiwać. Urządzając wesele z motywem przewodnim, warto pokusić się o stworzenie tortu, który będzie do niego...

Dużym plusem szwedzkich stołów jest estetykaDużym plusem szwedzkich stołów jest estetyka (by University of Exeter )

Niektóre potrawy mogą być serwowane już na talerzachNiektóre potrawy mogą być serwowane już na talerzach (by ryan_polei )

Każda potrawa powinna być podpisanaKażda potrawa powinna być podpisana (by ryan_polei )

Co na to goście?

Nie wszystkie sale weselne mają w swojej ofercie możliwość ustawienia stołów szwedzkich.

 

Jednak to nie jedyny problem. Wiele Młodych Par zwyczajnie się obawia reakcji gości. W końcu miło jest usiąść przy stole i czekać, aż ktoś przyniesie ciepłe danie.

Zainteresują Cię również

Kiedy i jak pokroić tort weselny? Kiedy i jak pokroić tort weselny?
Tort jest królem weselnego menu. Wielu gości na niego czeka. Ważny jest nie tylko wygląd i smak, ale i sposób podania. Kiedy...
Zimowe menu weselne Zimowe menu weselne
Nadeszła zima, podpowiadamy więc, co się może znaleźć na weselnym stole o tej porze roku. Oto nasze propozycje na dania smaczne,...

Kolejki do stołu?

Młode Pary boją się, że przy stołach będą tworzyły się długie kolejki powodując tym samym zniecierpliwienie gości, dania szybko wystygną albo co gorsze – zabraknie jedzenia. Na wszystko jest sposób. Stołów z tymi samymi daniami powinno być kilka, najlepiej, aby można było dość do nich z każdej strony. Dzięki podgrzewaczom potrawy będą zawsze ciepłe. Jedzenia też na pewno nie zabraknie – kelnerzy będą dbali, aby bufet był zawsze zapełniony. W wielu miejscach dania ciepłe podawane są przez kucharza, wtedy jest pewność, że każdy z gości otrzyma odpowiedniej wielkości porcję.

Wiele par obawia się kolejek do stołów Wiele par obawia się kolejek do stołów (by ryan_polei )

Dzięki podgrzewaczom potrawy będą ciągle ciepłeDzięki podgrzewaczom potrawy będą ciągle ciepłe (by ryan_polei )

Dlaczego stół szwedzki?

  • Jednym z największych plusów szwedzkiego stołu jest różnorodność potraw. Każdy znajdzie coś dla siebie: wujek dla którego na talerzu musi być kawałek mięsa, koleżanka-weganka czy siostra na diecie bezglutenowej.
  • Stoły szwedzkie są bardziej estetyczne. Wszystkie potrawy są w jednym miejscu, wyglądają kolorowo i zachęcają do podejścia. Stoły, przy których siedzą goście mogą być dzięki ładnie udekorowane – półmiski nie zakryją ozdób.
  • Szwedzki stół „zmusza” do wstania z miejsca. Dzięki niemu goście się bardziej zintegrują.
  • Dzięki szwedzkiemu stołowi na sali panuje większy porządek. Kelnerzy zajmują się głównie wynoszeniem brudnej zastawy, donoszeniem alkoholu i sprawdzaniem, czy na stołach nie brakuje jedzenia.
  • Każdy z gości może coś zjeść jak tylko zgłodnieje. Nie musi czekać aż kelner przyniesie do stołu talerz.

Lemoniady?Komu lemoniady? (by ryan_polei )

Mini hamburgery – pomysł na przekąskę Mini hamburgery – pomysł na przekąskę (by ryan_polei )

Kilka wskazówek

  • Ucztę weselną rozpocznijmy sami. Podejdźmy do stołu weselnego i nałóżmy sobie porcję na talerz. To z pewnością nieco bardziej ośmieli gości.
  • Na stołach powinny być ustawione osobno: dania ciepłe, przystawki, sałatki oraz desery.
  • Każda z potraw powinna być opisana, można obok postawić karteczkę. Goście mogą też dostać menu, w którym wyszczególnione są wszystkie potrawy i numer stołu, na którym się znajdują
  • Desery, kawa i herbata powinny stać na osobnym stole.
  • Jeśli któryś z gości jest chory i wstawanie do stołu szwedzkiego może być problemem, warto poinformować kelnera o takiej sytuacji.
  • Na przyjęciach dobrze sprawdzają się przekąski podawane w małych naczyniach.

Na szwedzkim stole każdy znajdzie coś dla siebieNa szwedzkim stole każdy znajdzie coś dla siebie (by ryan_polei )

Osobny stół ze świeżymi owocamiOsobny stół ze świeżymi owocami (by ryan_polei )

Zainteresują Cię również

Greckie menu weselne Greckie menu weselne
Kuchnia grecka staje się coraz popularniejsza i powszechniejsza. W sklepach znajdziemy wiele przysmaków serwowanych w Grecji....
Jesienne menu weselne Jesienne menu weselne
Jesień w pełni, dlatego proponujemy dziś weselne menu, złożone z potraw i produktów typowych dla tej pory roku. Dobrze ułożone...