Restauracje są dziś chyba najpopularniejszymi lokalami weselnymi. Do wyboru jest bardzo duża liczba restauracji różnej wielkości i z rozmaitymi ofertami.
Mimo to, miejsca w tych najlepszych należy rezerwować często na wiele miesięcy wcześniej, więc nie czekajmy z wyborem do ostatniej chwili.
Cena od osoby w restauracji waha się między sumą 120 a 250 zł (by mszeto )
Zainteresują Cię również
Zalety
Jedną z najważniejszych zalet wesela w restauracji jest wygoda i oszczędność czasu. Dobry, otwarty na klienta lokal zatroszczy się o organizację uroczystości od A do Z. Nie musimy martwić się o przygotowanie potraw oraz obsługę kelnerską. Menu ustalimy z pomocą właściciela, który powinien służyć radą także w innych kwestiach, takich jak ustawienie stołów czy usadzenie gości.
Większe restauracje, w których regularnie organizuje się wesela, zapewniają często we własnym zakresie dekorację sali. Mają też gotowe propozycje menu, ułożone specjalnie pod kątem takiej uroczystości.
Wybór restauracji w miastach jest obecnie bardzo duży. Mają one różną powierzchnię i specjalizują się w różnorodnych potrawach. Można wybrać mniejszy, przytulny lokal na obiad weselny w gronie najbliższych bądź dużą restaurację, zdolną pomieścić nawet sto osób.
Duża liczba restauracji (czyli duża konkurencja) ma jeszcze jedną zaletę – elastyczność cenową. Możemy liczyć na wynegocjowanie niższych cen zwłaszcza przy dużej liczbie gości.
W restauracji mamy możliwość „przetestowania” zarówno obsługi, jak i dań jeszcze przed podjęciem decyzji. Wystarczy wybrać się do jednego z wytypowanych przez nas lokali na obiad, wybrać przykładowe dania z karty oraz ocenić, czy przypadł nam do gustu poziom obsługi.
Idealne miejsce na niewielkie przyjęcie weselne (by uniquehotelsgroup )
Jedną z najważniejszych zalet wesela w restauracji jest wygoda i oszczędność czasu (by tophos )
Wybierając restaurację zwróćmy też uwagę na atmosferę i wystrój (by wichid )
Wady
Pomimo możliwości negocjowania cen koszt wesela w restauracji jest wyższy niż uroczystości organizowanej samodzielnie z pomocą kucharki, w wynajętej sali. Za wszechstronną obsługę i organizację oraz oszczędność czasu trzeba niestety zapłacić.
Poważnym minusem restauracji, zwłaszcza w przypadku par zapraszających gości z daleka, jest brak miejsc noclegowych. Restauracje rzadko posiadają aneks z pokojami gościnnymi. Jeśli wśród weselników znajdą się goście z dalekich stron, narzeczeni będą musieli poszukać miejsc w pobliskim hotelu.
Zainteresują Cię również
Restauracja, jako lokal, który nie powstał szczególnie z myślą o weselach, może w tym szczególnym dniu nie być wyłącznie do naszej dyspozycji. Oczywiście, wszystko zależy od indywidualnych ustaleń z właścicielem, od charakteru uroczystości (czy jest to wesele z tańcami, czy też kameralny obiad weselny) i od wielkości lokalu.
Wielkość lokalu powinna być dostosowana do liczby gości (by rsmith4321 )
Wybór restauracji – na co zwrócić uwagę?
Wybierając lokal na weselną zabawę, musimy kierować się kilkoma czynnikami. Przede wszystkim, czy dania serwowane przez szefa kuchni odpowiadają naszemu smakowi oraz – ogólnie – gustom naszych gości. Zwróćmy też uwagę na atmosferę i wystrój. Para Młoda spędzi w lokalu z gośćmi wiele godzin i wszyscy powinni czuć się komfortowo.
Miejmy też na względzie względy praktyczne. Po pierwsze – wielkość lokalu powinna być dostosowana do liczby gości. Nawet w najpiękniejszej małej restauracyjce nie zorganizujemy zabawy weselnej z tańcami; natomiast w dużym lokalu nie warto rezerwować całej sali na obiad weselny dla 20 osób. Warto też zwrócić uwagę na odległość restauracji od kościoła czy urzędu stanu cywilnego.
Pytania do właściciela restauracji najlepiej przygotować sobie wcześniej. Dowiedzmy się, czy istnieje możliwość zamknięcia restauracji dla innych gości na czas naszego wesela (w przypadku zabawy na wiele osób). Jeśli nie, lub jeśli nasza uroczystość jest zbyt kameralna, postarajmy się o wydzielenie nam i naszym gościom nieco przestrzeni prywatnej – na przykład osobnej sali, do której nie będą miały wstępu inne osoby.
Spytajmy się, jak wygląda kwestia dekoracji – czy przygotowuje je w całości obsługa restauracji? Czy wliczone są w to kwiaty, czy musimy dodatkowo skorzystać z usług florystki? Podzielmy się naszą wizją dotyczącą ozdobienia sali.
Ustalmy z właścicielem menu weselne, którego koszty zmieszczą się w określonej kwocie. Możemy poprosić o przygotowanie kilku propozycji. Upewnijmy się, czy w cenę wliczone są ciasta, owoce, napoje i tort. Spytajmy też, czy lokal zapewnia alkohol (jeśli tak, to w jakiej cenie), czy też musimy załatwiać go sami.
Dowiedzmy się wcześniej jak wygląda kwestia dekoracji (by gigity2011 )
Spytajmy właściciela restauracji, czy lokal zapewnia alkohol (by magnera )
Ceny
Średnia cena od osoby w restauracji waha się między sumą 120 a 250 zł. Ceny zależą od lokalizacji, prestiżu lokalu oraz dań zawartych w menu. Czasem jest też tak, że tańsze menu nie obejmuje deserów, owoców i tortu weselnego, za które trzeba zapłacić dodatkowo (co de facto nie będzie oszczędnością w stosunku do droższego menu, obejmującego wszystko oprócz tortu).
żywe kwiaty dodają nuty romantyzmu (by tophos )
Zainteresują Cię również